mega888 mega888 online casino malaysia mega888 mega888 super 8 ways ultimate super 8 ways ultimate xe88 live22 joker123 pussy888 918kiss
Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

Yarn and thread...

Онлайн среща с Грузия

Много емоционална среща с грузинските си партньори осъществи заедно със своите ученици г-жа Калина Николова, ст. учител по английски език в ППМГ „Акад. Иван Ценов”. От 2020 г. с четири различни випуска тя работи по проект на Програма eTwinning „Преждата и конците нашепват истории от миналото”. В календара на дейностите са включени задачи, които насочват вниманието на учениците от двете страни към народните традиции и по-специално тъкачество и бродерия. 
По време на онлайн срещата от българска страна участваха ученици от седми клас, а петокласниците записаха кратки видео поздрави до своите приятели, в които ги поздравиха на грузински език. От грузинска страна се включиха деца от Училище „Сартикала” в Гардабани и гости, ученици от с. Мугханло, Община Гардабани като сред грузинските деца имаше и ученици от азербайджански произход. 
Седмокласниците от ППМГ „Акад. Иван Ценов” бяха подготвили въпроси и дори зададоха някои от тях на грузински език. Бяха проучили и наименованието на Грузия на грузински език (Сакартвело), любопитни факти за националния флаг на страната, столицата Тбилиси и река Арагви с двата и притока в различен цвят. Особено емоционално за грузинските деца и техните учители беше подготвения от българските ученици примерен маршрут за тяхно посещение в Грузия: с фериботна връзка Бургас-Поти и автобус до Гардабани, отстоящ на 25 км от Тбилиси. 
Тримата учители, осъществили онлайн срещата, Калина Николова, ръководител на проекта от българска страна, и Нино Цицвидзе и Саломе Катсанашвили от Грузия, изразиха удовлетворението си от работата на децата. 
Пoдробности за дейностите на децата през двете години на проекта може да се видят на споделеното им пространство на платформата eTwinning: https://twinspace.etwinning.net/121446/pages/page/2360218

„Дигитални компетентности”

В периода 14-16.10.2020 в онлайн среда се проведе международният семинар „Дигитални компетентности”, организиран от Националното звено за координация на дейност eTwinning към ЦРЧР и мрежата на българските eTwinning посланици. В рамките на трите дни българските eTwinning посланици запознаха участниците с интересни и полезни инструменти за работа в etwinning. Част от екипа беше и г-жа Калина Николова, ст.учител по английски език в ППМГ „Акад. Иван Ценов” и eTwinning посланик. Тя говори за интелектуална собственост, авторско право и онлайн сигурност. Практическото занятие, което г-жа Николова проведе, даде идеи на участниците как да оформят съдържанието на своите крайни продукти. 
Семинарът премина под знака на споделените добри практики и практически умения за прилагане на различни инструменти и методики за повишаване на дигиталните компетентности на участниците.

Българска шевица и Чипровски килими в онлайн пъзели

Елементите на българската бродерия и стилизираните фигури на Чипровските килими бяха втъкани в онлайн пъзели, дело на от учениците от пети клас. Идеята е на г-жа Калина Николова, която свърза работата по задачата с обучението по английски език и работата по eTwinning проект. След като следваха инструкции на английски език, петокласниците направиха пъзелите и ги публикуваха на Padlet стена, която г-жа Николова сподели с грузинските партньори по проекта, за да добият представа за българските традиции, подреждайки забавните пъзели. 
На линка по-долу може да се видят и облаците от думи, свързани с бродерията, килимарството и плетачеството – трите основни теми на проекта. Те са изработени от ученици от шести и седми клас, на които г-жа Калина Николова бешепоставила задача да преведат думите на английски и грузински език с помощта на онлайн речник Glosbe и ги подредят в облак от думи, използвайки за това онлайн инструменти. 

Работилница за бисквити с шевица

Обучение за рисуване на български шевици върху бисквити преминаха Лилия Иванова и Мелиса Исмаил от 7а клас. Обучението беше част от програмата на проект eTwinning „Преждата и конците нашепват истории от миналото”. След проучване за символите на българската шевица Лилия сподели: „В бродерията има голяма символика. Вярва се, че тя предпазва човек от магии и зли сили. В миналото се е вярвало, че ако част от бродираната дреха се отреже, това дава път на злите сили и човек става по-уязвим. Червеният цвят символизира новия живот и пази от злото. Зеленото е свързано с вечния живот и дървото на живота – символ на вселената. Жълтото се свърза с огъня, а бялото е знак за чистота и единство с божествената светлина.” Рисуваните с шевици бисквити ще се използват в представлението „Три сестри”, което ще бъде представено по проект Еразъм + „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

European Day Of Languages

ППМГ с нов проект eTwinning

Работа по нов eTwinning проект под надслова „Преждата и конците нашепват истории от миналото” (Yarn and thread whisper stories of the past) започва за своите ученици г-жа Калина Николова, ст. учител по Английски език в ППМГ „Акад. Иван Ценов”, в сътрудничество с г-жа Галина Романова, ст. учител по Изобразително изкуство и г-жа Мариана Аврамова, ст. учител по Технологии и предприемачество. 
По време на дейностите по проекта в партньорство с училище от Грузия, учениците от пети, шести и седми клас ще се запознаят с елементите на традиционната българска шевица, Чипровската килимарска школа и плетачеството. Чрез практически задачи за изучаване багренето на прежда с естествени багрила, тъкането на вертикален стан, разучаването на елбетицата, децата ще се срещнат с бита на българите от недалечното минало. Наред с това те ще сравнят традицията на ръкоделието у нас и Грузия, както и обработката на коприна в държави като Индия и Китай. Международният проект е и форма учениците да развиват уменията си по английски език, като описват и споделят своите продукти. 
Представянето темата на проекта съвпада с отбелязването Европейския ден на езиците, като учениците преведоха термини на грузински и английски език и изработиха облак от думи с помощта на онлайн инструменти и уменията си п английски език. 
Екипът на проекта се обръща към родителите с покана да споделят свои умения по темата, както и да участват със свои бродирани и тъкани произведения в предстоящата изложба.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни