mega888 mega888 online casino malaysia mega888 mega888 super 8 ways ultimate super 8 ways ultimate xe88 live22 joker123 pussy888 918kiss
Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

Посланици на ЕП

Седмо място за посланиците от ППМГ

Седмо място завоюва Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца след края на шестото издание на програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2021/2022 г. На 9 и 10 юни 2022 г. Бюрото на Европейския парламент организира семинар в Дома на Европа, София за учителите (старши посланици) от училищата по Програмата. По време на семинара беше направено обобщение на постигнатото през учебната година, бяха обменени добри практики и набелязани препоръки за усъвършенстване на Програмата. Семинарът завърши с дискусия с евродепутатите Асим Адемов (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д), на която те акцентираха върху начините, по които Европейският парламент подкрепя образованието и младите хора. От името на математическата гимназия, въпрос зададе старши посланик Ивалина Иванова. След дискусията бяха отличени най-активните училища от всеки етап от Програмата и участниците в семинара получиха плакети и сертификати.
Накрая, евродепутатът Петър Витанов (С&Д) покани всички ученици, навършили 18 години, да се включат в конкурс за есе на тема „(Не)възможен ли е мирът по принцип? Ако зад войните стоят интереси, какво стои зад мира като общочовешка ценност?“ Есето с обем до 500 думи трябва да бъде изпратено на и-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като срокът е до 30 юни 2022 г. Авторите на трите най-добри текста ще бъдат наградени с книги и посещение на Европейския парламент в Брюксел. Единственото условие за участие е участниците да са на възраст от 18 до 29 години. Избраните есета или откъси от тях ще бъдат публикувани на официалната страница на Петър Витанов: www.petarvitanov.eu.

„I love EU“

Мартин Керефейски от 12 д клас разказа на младшите посланици от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца за наученото и преживяното на форума „I love EU“ в Бургас, провел се от 5 до 9 май. Този форум беше организиран по програма Еразъм+ от Националния център за младежка информация и международна младежка мобилност и беше място за запознанство на 35 ученици и студенти от цяла България. В първата част от срещата, Мартин разказа за програмата по дни: началото е било за опознаване, за работа по групи, а на третия ден – симулация на обикновената законодателна процедура на Европейския парламент. Европейската комисия внася законодателно предложение. Един закон може да се приеме на първо или на второ четене чрез съвместна работа между Европейския парламент и Съвета на Европейския Съюз. На тристранни срещи се обсъждат промени по закона, за да се избегне свикването на помирителен комитет. Когато постигнат съгласие и законът е приет, той се изпраща за ратифициране и държавите членки на ЕС го приемат. Да подредят отделните стадии по приемането на едно законодателно предложение беше предизвикателството пред младшите посланици във втората част от срещата: те трябваше да работят по задачата в групи по двама. Опитайте и вие на https://learningapps.org/display?v=pu6abkiqk22 Накрая Мартин сподели полезни уеб страници, които да са отправна точка за бъдещи проекти. А бъдещето за Мартин е свързано с журналистиката и Европейската младежка конференция в Прага от 11 до 13 юли, където заедно с още двама младежи, ще представлява България.

Европейски час - май 2022 г.

Младшите посланици на ППМГ „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца се включиха в майския Европейски час на 30.05. Те обсъдиха с Петър Витанов политиките на Европейския съюз за опазване на околната среда . Бяха засегнати темите за справедливото разпределение на разходите по Зелената сделка, масовото навлизане на електромобилите към 2026 г. и личната съпричастност на всеки един от нас с разделното събиране на отпадъци. Въпросите, зададени от учениците от ППМГ бяха свързани с изграждане на рециклиращи системи в жилищните сгради, с цел повишаване количеството на рециклираните отпадъци и дискутираха въпроса за замърсяването от батериите на електромобилите. В часа присъстваха и ученици от 7а клас: Биляна, Радина, Георги, Никола и Теодор. След края на срещата Велиана представи на английски език своя архитектурен проект за жилищно строителство, включващ централизирано разделно събиране на отпадъци. Проектът й е сред победителите на конкурса "Бъдещето на Враца през моите очи". На срещата присъстваше Любина Карамелска, а събитието се проведе със съдействието на Ивалина Иванова и Калина Николова.

„Отново на училище“

Мария Панайотова от Европа Директно, Враца се върна „Отново на училище“ по покана на математическата гимназия, която стана домакин на беседа за европейските институции. В нея участваха младши посланици от двете училища по програмата за училища посланици във Враца - Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“, гр. Враца, с ръководител старши посланик Ивалина Иванова и Профилираната езикова гимназия „Йоан Екзарх“, гр. Враца, ръководени от старши посланик Христомила Каменова. „Отново на училище“ и „Отново в университета“ е една инициатива на Представителството на Европейската Комисия в България с цел, темата за Европейския съюз да се направи по-разбираема за неговите млади граждани – учениците и студентите. Мария Панайотова разказа за ученическите си години и разчупи леда с няколко игри, в които накара младшите посланици да се подредят по азбучен ред, после по височина и накрая по номера на обувките. Разделени на три групи, младежите се впуснаха в ролева игра на евродепутати, които да направят законодателни предложения в три области: Тютюнопушенето в ЕС, ЕС и глобалното затопляне, и ЕС и демокрацията. А решенията, които бяха гласувани в импровизирания европарламент са закупуването на тютюневи изделия да е забранено за лица под 21 години, до 2040 година 100% от енергоизточниците да са възобновяеми и правото на гласуване да се упражнява задължително. На събитието присъстваха Татяна Василева, директор на математическата гимназия, Валентина Ангелова, представител на ООН за България и Любина Карамелска, учител по история и гражданско образование.

Деня на Европа - 9 Май

Младшите посланици на ППМГ "Акад. Иван Ценов", гр. Враца, съвместно с Европа Директно, Враца, отбелязаха Деня на Европа - 9 Май. Те запознаха учениците и обществеността във Враца с възможностите за образование и мобилност в Европа: Еразъм+, Европас, Отново на училище, Европейска гаранция за младежта, Еразъм за млади предприемачи, DiscoverEU, Европейски корпус за солидарност.

Европейски час

"Европейският час" отново събра врачанските младши и старши посланици от математическата гимназия във вторник – 19.04 – след обяд. Този път срещата беше с евродепутата Андрей Ковачев от групата на Европейската Народна Партия на тема „Външни отношения и сигурност на Европейския съюз“, с акцент върху дезинформацията. От името на нашето училище беше зададен въпросът за наличието на инструмент/специализиран сайт на Европейския парламент, който да помага на учители, ученици и младежи да засичат невярна информация. 
Конкретните действия на ЕС по отношение на дезинформацията включват два законодателни акта: за цифровите пазари (което да гарантира равни условия на конкуренция за всички дигитални компании независимо от размера им) и за цифровите услуги (което да гарантира по-безопасно цифрово пространство за потребителите и компаниите и защита на основните права онлайн). Като полезна отправна точка за проверка на факти беше посочен сайтът factsheck.bg, за който работят най-добрите журналисти в България и който предлага функция за попълване на онлайн формуляр за изпращане на информация за проверка. А на сайта euvsdisingo.eu могат да бъдат проверени новини на английски език.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни