mega888 mega888 online casino malaysia mega888 mega888 super 8 ways ultimate super 8 ways ultimate xe88 live22 joker123 pussy888 918kiss
Best Joomla Template by Web Design

Стилът в образованието!

Постижения

на областно, национално и международно ниво на олимпиади и състезания. Водещо място на областно и национално ниво на ДЗИ и НВО VII клас.

Мотивиране

на младите хора от висококвалифицирани и всеотдайни в работата си учители, прилагащи модерни и иновативни методи на преподаване в условията на съвременна материално - техническа база.

Гордост

за учители и родители, нашите ученици се изявяват и в работата си по много проекти и извънкласни дейности. Зрелостниците ни успешно се реализират във висши учебни заведения у нас и в чужбина.

„Act it! Film it! Share it!”

Мобилност по проект Еразъм „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

Театралното изкуство създава приятелства - мобилност по проект Еразъм „Изиграй! Заснеми! Сподели!” в Дания

Skolen pa Grundtvigsvej, Копенхаген беше домакин на мобилност по проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”. Заедно с ученици и учители от партньорски училища от Полша и Португалия в делагацията участваха и ученици и учители от ППМГ „Акад. Иван Ценов”. Срещата се състоя точно две години след първата мобилност, в която домакин беше нашето училище. През периода между двете срещи учениците работиха на национално ниво и обменяха своите продукти чрез съвместно им работно пространство в платформата eTwinning. Провелата се в датската столица мобилност имаше за цел провеждане на обучителни дейности за ученици и осъществяване на отчетни и планиращи работни срещи за учителите. Фокус на програмата беше работното ателие по История на световния театър, на което полските ученици споделиха проучването си за Комедия дел’арте, португалските представиха кратко представление в духа на британския комедиен уличен театър от Викторианската епоха, българските ученици разказаха за виетнамския куклен театър върху вода, индонезийския театър на маските и турския театър на сенките. Кулминация в програмата беше лекцията за японски театър Но, изнесена от преподавател в Университета по изкуства в Копенхаген и съпътствана от типична японска атмосфера. В следващите дни учениците включиха въображението и артистичните си умения в изработка на театрални костюми, които представиха на модно дефиле пред домакините си от датското училище. Заключителната част от програмата беше обучение за изработване на трейлъри за видео продукция и дискусия за елементите, които те трябва да съдържат, за да са достатъчно въздействащи за публиката. 
„Посещението в Училище Skolen pa Grundtvigsvej беше възможност за нашите ученици да се запознаят с датската образователна система, датската история и култура и да създадат приятелства, сближавайки се чрез театралното и филмово изкуство.”, сподели г-жа Калина Николова, координатор на проекта. 
Мобилността е финансирана по проект 2019-1-BG01-KA229-062269, Програма Еразъм+ на Европейската комисия, по който ППМГ „Акад. Иван Ценов” е бенефициент и главен координатор. 
 

Символизъм и фолклор в представление по проект Еразъм+

Представление по проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

Преплитане на символизъм с елементи на български фолклор пресъздаде в представлението си „Три сестри” екипът на проект Еразъм+ „Изиграй! Заснеми! Сподели!”. 
Учениците, членове на екипа, направиха компилация на стихове от български поети, представители на литературното течение от началото на XXв, а след това под режисурата на г-н Ивайло Георгиев, показаха своя интерпретация пред публика. Младите актриси, ученичките  Гергана Детелинова, Лилия Иванова, Мария Тошева, Стефания Тошева и Деница Мариянова, пресъздадоха усещането на творбата на сцената, а за внушението се погрижиха отговорните за костюмите и грима Светла Еленкова, Яна Райкова, Никол Николова и Доника Кирова. Зад камерата и като монтажист приложи своите умения Самуил Кулев. След представлението г-н Георгиев обясни похватите и символиката, които авторите са използвали, а г-жа Калина Николова, координатор на проекта, се обърна към учениците в публиката с покана да участват в предстоящите дейности: поставянето на пиеса и конкурс за създаване на кратки видеа с послания, които ще бъдат обявени в началото на следващата учебна година.  
Учебната 2021-22г. ще бъде трета и заключителна за дейностите на проекта, който насърчава досега на младежите от ППМГ „Акад. Иван Ценов” с театралното и кино изкуството.

Национална конференция по Проект Еразъм + „Изиграй! Заснеми! Сподели!”

IX национална онлайн конференция „Насърчаване на четенето 2020” на тема „Споделеното четене” организира Център за развитие на човешките ресурси в ролята си на Национална агенция по Програма Еразъм+ и Национално звено за координация по дейност eTwinning. Събитието се реализира в периода 28-31 юли 2020, като всеки от дните включваше сесия от модули за споделяне на добри педагогически практики, насърчаващи четенето.

В програмата със свое представяне на тема „Театър и книги” участва координаторът на проект Еразъм + „Изиграй! Заснеми! Сподели!” в ППМГ „Акад. Иван Ценов”  и eTwinningпосланик, г-жа Калина Николова. В него тя сподели шест дейности от първата година на проекта, в които е включено четене с цел проучване по зададена тема, както и шест различни начини за споделяне на наученото. Темите бяха: Маски, История на националния театър, Театърът по света, Музика в пиесите на Шекспир и др.  Пред учители, директори и библиотекари от цялата страна г-жа Николова разказа за организираните за учениците работни ателиета по рисуване на маски и анимационни герои, изработката на кукли, проучвателската дейност за изследване разновидностите на театъра по света (Комедия дел’Арте, театър на сенките, виетнамски театър върху вода, индонезийски театър с маски, японски театър Но, френски бароков театър). На форума участниците изразиха висока оценка за осъществените дейности и ентусиазма на участващия екип от учители и ученици.

Работа, творчество и забавления с партньорите по проекта

Ученици от четири държави гостуват в ППМГ

Ученици от четири държави гостуват в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ по програма „Еразъм +“

„Изиграй! Заснеми! Сподели“ е проект по Програма Еразъм +, който стартира в ППМГ „Акад. Иван Ценов“ във Враца съвместно с партньори от четири европейски държави. В тази връзка в училището официално бяха посрещнати групи от Северна Македония, Дания, Полша и Португалия. Гостите бяха приветствани от зам.-директора Наталия Василева. Тя запозна учениците и техните преподаватели с възможностите, които дава ППМГ за използването на модерни интерактивни образователни практики в кабинетите и класните стаи. „Училището разполага с инсталирани 11 сензорни дисплея в класните стаи. Като част от програмата за модернизация в училището е инсталирана мултимедийна информационна система и е осигурено пълно покритие с безжичен интернет“, подчерта в обръщението си г-жа Василева. Тя пожела на участниците в проекта ползотворна работа и да открият нови възможности да развият своите таланти и да реализират интересни идеи. Заедно с ръководителя на проекта г-жа Калина Николова, гостите разгледаха класни стаи и кабинети и се запознаха отбилзо с начина, по който се извършва образователния процес в гимназията. Те ще останат в България до 29 октомври, като в рамките на 3 дни те ще се запознават с развитето на театъра в петте държави-партньори, в организирани арт-ателиета ще представят своите творчески умения в изработката на маски, албуми с информация за историята на националните театри. Учениците ще работят с професионалисти актоьор и снимачен екип, с които ще създадат първата си филмова продукция. Част от програмата е и посещене на гр. Пловдив – културна столица на Европа и запознаване със сценография на театрално представление.
Дейностите по проекта „Изиграй! Заснеми! Сподели“ ще се реализират в продължение на 2 години. В рамките на инициативата учениците ще представят пиеса на националните си езици, която след това ще бъде заснета като филм и ще бъдат добавени субтитри на английски език.

Нов проект Еразъм +

ППМГ „Акад. Иван Ценов” прилага на практика профилираното си обучение с нов проект Еразъм +

С изключително висок резултат - трети в страната - беше одобрен нов проект на ППМГ „Акад. Иван Ценов” по Програма Еразъм + под надслов „Act it! Film it! Share it!”. Проектът е двегодишен и ще срещне в съвместни дейности училища от България, Северна Македония, Полша, Дания и Португалия. Той е създаден като мост между традицията на театъра и новите технологии и развива както артистичните умения и естетическия вкус на участниците, така и техните дигитални компетентности.

 „Тази година екип на училището ни завършва тригодишен проект, чиято тема бе здравословният начин на живот в партньорство между осем европейски държави. Новият проект включва участниците в артистични дейности, като представлява смес от изпълнителско изкуство, в частност театър, с всички негови аспекти: актьорско майсторство, музика, изобразително изкуство, танц - и практическо прилагане на дигитални технологии и уеб инструменти за създаване на кино. Той е продължение на лансираната от Европейската комисия идея за опознаване и споделяне на европейското и световно културно наследство, като ние ще направим това чрез запознаване с историята на театралното изкуство, изработка на маски, костюми, декори и поставяне на пиеси. Наред с това младежите, включили се в дейностите, ще участват в тренинги в страните-партньори, където ще се обучат как да използват съвременните технологии за да създават късометражни филми с послания за приятелство и взаимно зачитане, да предават на живо своите представления, да обработват цифрово съдържание.” - сподели г-жа Калина Николова, автор и главен координатор на проекта.

Профилираната гимназия има опит в реализирането на театрални представления и обучава ученици в профилирано и професионално направление Компютърни науки, което е гаранция за успеха на новия проект.

Контакти

ППМГ “Акад. Иван Ценов”
Враца 3000, бул. “Демокрация” №18
Канцелария - тел: 092/ 62-41-69

За предложения:

Обръщайте се към администратора на сайта - инж.Н.Ангелова на e-mail: pmg_vratsa@abv.bg

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни